Burn-out

Als je een burn-out hebt, voel je je lichamelijk, emotioneel en psychisch totaal uitgeput. Je bent cynisch naar je werk en/of werkomgeving en je ervaart een verminderde persoonlijke bekwaamheid. Dit kan gepaard gaan met geheugen- en concentratieproblemen, emotioneel controle verlies, angstklachten, depressiviteit en fysieke spanningsklachten.

Je spreekwoordelijke batterij is leeg, en het lukt je maar niet om deze weer op te laden.

Waarom krijg jij een burn-out?

Aan de ontwikkeling van een burn-out liggen verschillende oorzaken ten grondslag. Als veel genoemde oorzaak wordt werkdruk genoemd. Toch merk ik dat het vaak niet eens zozeer de werkdruk is, maar eerder een gebrek aan controle over je werk.

Daarnaast zijn er enkele persoonlijkheidskenmerken die een verhoogd risico kunnen zijn. Vaak zijn het de meest gemotiveerde mensen met een hoog verantwoordelijkheidsbesef. Ze gaan tot het uiterste en doen er alles aan om anderen te helpen. Op zich mooie kwaliteiten, maar dit kunnen ook je valkuilen worden.

Ook de ‘eisen’ van de huidige maatschappij vormen een extra uitdaging; de 24/7 beschikbaarheid, we ‘moeten’ altijd online zijn, we ‘moeten’ van alles en leggen de lat hoog.

Herstellen van een burn-out

Daar zit je dan. Nooit gedacht dat die diagnose jou zou overkomen! Het herstelproces bij een burn-out kan voor iedereen verschillend zijn, dit is maatwerk. Rust kan in het begin essentieel zijn, maar activatie in een wat later stadium is evenzeer zo essentieel. Het zal van belang zijn om een gezonde leefstijl te hanteren en eens goed te gaan kijken naar de verschillende elementen in je leven; wat geeft je energie en wat kost je energie. We gaan samen kijken naar jouw herstelproces, wat heb jij nodig en wat ga jij veranderen.

Re-integratie na een burn-out

In het traject zal ik je ook begeleiden bij het terug keren naar je werk. Dit kan in samenspraak met de bedrijfsarts en/of de werkgever. Soms is terugkeer naar dezelfde baan niet heilzaam voor je. Met behulp van loopbaancoaching gaan we dan kijken naar wat er wel kan, wat beter bij je past.

Voor meer informatie neem vrijblijvend contact met me op.